Hur mycket pengar kan jag få eller låna när jag studerar? (2024)

Beloppsblad för studiestartsstöd, 2024 Pdf, 33 kB. (Pdf, 33 kB)

Beloppsblad för studiestartsstöd, 2023 Pdf, 33 kB. (Pdf, 33 kB)

Om du studerar med omställnings­studiestöd

Hur mycket omställningsstudiestöd du kan få beror på din inkomst.

Belopp för omställningsstudiestödet

Om du studerar på gymnasiet

Studiebidraget är 1 250 kronor i månaden under september-juni. Det får du när du läser på gymnasienivå till och med första halvåret det år du fyller 20.

Det finns även andra bidrag som du kan ansöka om, till exempel om du går en lärlingsutbildning, om din familj har låga inkomster eller om du behöver bo på en annan ort under studietiden.

Från och med andra halvåret det år du fyller 20 år får du inte studiebidraget längre. Då kan du i stället ansöka om studiemedel.

Läs mer om bidrag för gymnasiestudier i Sverige

Läs mer om bidrag för gymnasiestudier utanför Sverige

Läs mer om studiemedel

Hur mycket pengar kan jag få eller låna när jag studerar? (2024)

FAQs

Hur mycket pengar kan jag få eller låna när jag studerar? ›

4 Hur mycket CSN kan man få max? Om vi återgår till att prata om det vanligaste, studiemedlet, så är siffrorna för 2023 för heltidsstudier 913 kronor i bidrag och 2100 kronor i lån per vecka – eller totalt 12 052 kronor per fyra veckorsperiod.

Hur mycket får man låna när man studerar? ›

4 Hur mycket CSN kan man få max? Om vi återgår till att prata om det vanligaste, studiemedlet, så är siffrorna för 2023 för heltidsstudier 913 kronor i bidrag och 2100 kronor i lån per vecka – eller totalt 12 052 kronor per fyra veckorsperiod.

Hur mycket pengar får man när man studerar? ›

Hur mycket studiemedel du kan beror på hur mycket du studerar, om du till exempel pluggar på halvfart får du hälften så mycket i studiemedel. Studerar du hundra procent kan du 3652 kronor i bidrag och 8400 kronor i lån för fyra veckor. Om du har barn kan du ett tilläggsbidrag från 692 kronor extra i månaden.

Hur mycket pengar får man i studielån? ›

Hur mycket pengar kan jag få och låna beroende på min studietakt?
StudietaktStudiemedel, kr per vecka (bidrag + lån)Studiestartsstöd, kr per vecka
Heltid (100 procent)3 2892 721
Deltid (75 procent)2 4692 039
Deltid (50 procent)1 6441 363

Får man pengar när man studerar? ›

De flesta utbildningarna på till exempel högskola, universitet, yrkeshögskola, komvux eller folkhögskola ger rätt till studiemedel. Du måste registrera dig på de kurser som du börjar läsa. Om du läser flera kurser under en termin ska du registrera dig på dem, allt eftersom de börjar.

Kan man få bolån om man studerar? ›

För att du som student ska kunna få ett bolån krävs det att din medlåntagare har en stadigvarande inkomst. När banken beviljar bolån tittar de på medlåntagarens ekonomi och återbetalningsförmåga. Om du inte klara av att betala tillbaka på ditt bolån kommer banken kräva att din medlåntagare betalar din skuld.

Kan man bli nekad CSN bidrag? ›

Om du har särskilda skäl till varför du inte har klarat kravet på studieresultat kan CSN i vissa fall ta hänsyn till det. Du får då skriva och berätta om dina skäl. Om du inte klarar kravet på studieresultat och inte har särskilda skäl som vi kan ta hänsyn till, avslår vi din ansökan.

Kan man plugga och få 80% av sin lön? ›

Omställningsstudiestöd består av bidrag och lån, och baseras på personens inkomst. Bidraget är 80 procent av lönen, upp till ett maxbelopp, och sedan finns möjlighet att fylla på med lån.

Hur mycket orkar man jobba när man studerar? ›

Håll koll på CSN

Hur högt ditt fribelopp är beror på hur många poäng du läser på en termin och om du studerar på heltid eller deltid. Under 2023 är fribeloppet 101 697 kronor per termin (20 veckor) för dig som studerar på heltid.

Är det skatt på studielån? ›

Bidrag – pengar som du får

År 2024 är maxbeloppet 5 275 kronor per vecka, före skatt. Det är skattepliktigt. CSN drar av preliminärskatt innan vi betalar ut pengarna. Det är pensionsgrundande.

Hur mycket får man i studielån per månad? ›

Hur mycket pengar kan jag få ut? Om du studerar 100% får du i skrivande stund ut 3 652 kronor i bidrag och som mest 8 400 kronor i lån per månad. Studerar du 75% eller 50% får du ut motsvarande andel. Ha i åtanke att du enbart får ut studiemedel för de veckor du studerar – alltså inte över jul- eller sommarlov.

Hur mycket kostar studielån i månaden? ›

1 800 kronor på helåret

För en person med 100 000 kronor i studielån innebär den nya räntenivån en utgiftsökning på 49 kronor i månaden, eller 588 kronor på ett år. 300 000 kronor i studielån innebär en utgiftsökning på 148 kronor i månaden, eller 1 776 kronor på ett år, enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN).

När CSN kollar på studieresultat? ›

Vi prövar vanligtvis dina studieresultat i samband med att du söker studiestöd. Vi gör det varje gång du söker, utom allra första gången. Prövningen innebär att vi kontrollerar att du har tagit tillräckligt många poäng under dina tidigare studier.

Vill studera men har inte råd? ›

Stödet från CSN, som du kan få oavsett var du jobbar, består av både bidrag och lån. Bidraget är 80 procent av den lön du avstår från för att plugga, och ges för lön upp till 26 625 kronor per månad (vid den lönen blir bidraget 21 300 kronor per månad). Även hur mycket du får låna beror på din inkomst.

Kan banken se om jag har studielån? ›

Ja, när banken utför en kreditupplysning på dig kan de se om du har andra lån. Kreditupplysningen ger en överblick över dina tidigare och nuvarande lån, kreditkort och andra krediter. Banken använder denna information för att bedöma din totala skuldsättning och din förmåga att betala tillbaka ett nytt lån.

Hur mycket är bidragsdelen på CSN 2024? ›

Nya belopp 2024

Studiebidraget på gymnasiet påverkas inte av prisbasbeloppet, utan är bestämt av riksdagen ska vara 1 250 kronor per månad.

Kan man ta CSN lån om man inte studerar? ›

Du som får studiestöd från CSN har bara rätt till pengar under tiden du studerar. Det betyder att du inte har rätt till studiestöd om du avbryter studierna eller gör studieuppehåll. Det är därför viktigt att du anmäler avbrott och uppehåll till CSN, så du kan undvika onödiga återkrav.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated:

Views: 5639

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.