Kevers herkennen, info en tips (2024)

Herkennen, informatie en tips

Een kever is een vliegend insect. In Nederland en België komen maar liefst 4200 soorten voor. Wereldwijd vind je er zelfs een half miljoen! De meeste keversoorten leven in de natuur, maar er zijn ook kevers die in gebouwen schade aanrichten. Wil je alles weten over kevers en dan vooral over schadelijke kevers? Beestjes Kwijt licht je van A tot Z in, zodat jij een echte kever-kenner wordt.

Oplossing tegen kevers nodig?

Direct contact

Kevers herkennen, info en tips (1)

Navigeer direct naar

Alles over kevers

Levenscyclus kevers

Schade door kevers

Kevers bestrijden en voorkomen

5 tips tegen kevers

Kom je schadelijke kevers tegen in of rond je woning of bedrijf? Larven van dit soort kevers vreten voedsel, textiel of houtwerk aan en je handen jeuken om in te grijpen! Neem deze tips daarom eens door en lees direct daarna meer over kevers.

  1. Was besmet textiel zo heet mogelijk: op 60 graden.
  2. Het textiel kan niet tegen hitte? Vries het dan in op -20 graden.
  3. Gooi aangetast voedsel direct weg om verspreiding van kevers tegen te gaan.
  4. Schadelijke kevers in de tuin? Sluit ramen en deuren of plaats horren.
  5. Larven in het hout? Alleen een ervaren bestrijder biedt dan uitkomst.

Wat zijn schadelijke kevers?

Van het overgrote deel van de (grote) kevers in Nederland hebben wij mensen geen last. Ze ruimen de natuur op en zorgen voor evenwicht in hun leefomgeving. Maar er zijn ook kevers die voor problemen zorgen in of rond woningen en (agrarische) bedrijven. Ze brengen dan schade toe aan eetbare of oneetbare producten. Aan welke kevers kun je dan denken? In dit lijstje vind je de meest beruchte.

Boktorren

Houtwormkevers

Tapijtkevers

Broodkevers

Meikevers

Heipaalkevers

Soorten kevers

Hieronder vind je de meest beruchte kevers nog eens terug!

Kevers herkennen, info en tips (2)
Kevers herkennen, info en tips (3)
Kevers herkennen, info en tips (4)

Kevers herkennen

Kevers determineren - ofwel: kevers herkennen - is een opgave als je geen kenner bent. Onder de rode kevers, bijvoorbeeld, valt de rode boktor. Dit is overduidelijk een keversoort. Toch scharen mensen ook vuurwantsen onder rode kevers, al zijn vuurwantsen officieel géén kevers, maar wantsen. Een beetje duidelijkheid is dus wel prettig en dat begint bij het bestuderen van de uiterlijke kenmerken van een ‘standaard’ kever.

Op de kop zitten vaak relatief korte antennes, maar er zijn zeker uitzonderingen. Zo zijn de antennes bij boktorren vaak vrij lang.

Over het algemeen hebben kevers een bolvormig lijf, denk bijvoorbeeld aan het lieveheersbeestje. Er bestaan echter ook kevers met een wat langwerpig lichaam, zoals bijvoorbeeld de meeltor of de boktor.

Kevers hebben twee paar vleugels: voor en achter. Het voorste paar is hard en vormt als het ware een pantser voor het lijf. De vleugels achter op het lijf gebruiken de kevers om te vliegen. Dit maakt ze niet zo snel als andere vliegende insecten.

De meeste keversoorten worden maximaal 1 tot 2 centimeter lang. De allergrootste (een zeer zeldzame) kever wordt langer dan 10 centimeter. De kleinste kever ter wereld meet nog geen halve centimeter.

Zoveel keversoorten, zoveel kleuren. Je hebt rode kevers en zwarte kevers, maar ook kevers met een groen-metallic kleur. Sommige soorten veranderen gedurende hun leven zelfs van kleur.

Kevers herkennen, info en tips (5)
Kevers herkennen, info en tips (6)

De levenscyclus van kevers

Kleine of grote kevers ontstaan altijd uit eitjes. De beestjes zijn dan nog larven. De larven van schadelijke keversoorten kunnen jarenlang als larven leven voor ze zich verpoppen tot volwassen exemplaren. Volgroeide kevers leven vaak ook maar enkele weken. Ze gebruiken die tijd om een partner te zoeken en eitjes voort te brengen. Betreft het een schadelijke keversoort, dan heb je te duchten van de larven. Het zijn namelijk niet de kevers zelf, maar vrijwel altijd de larven die voor schade zorgen. Hierover straks meer!

Wat eten kevers?

Wat kevers eten is erg afhankelijk van de keversoort. Zo heb je aaskevers, roofkevers en kevers die planten eten. Bij veel keversoorten is het zelfs zo dat de volwassen exemplaren amper iets eten. Het zijn vooral de larven die zich tegoed doen aan een specifiek product. Zo eten larven van houtaantastende kevers hout. Larven van textielaantastende kevers eten materialen van stof, zoals vloerkleedjes of tapijten.

Kevers kopen en kweken

Voor sommigen een hobby!

Als keverliefhebber kun je online kevers kopen om zelf te kweken. En je kunt natuurlijk ook allerlei toebehoren bestellen. Vaak kan dat bij iemand die zelf kevers kweekt. Deze hobby is ‘overgewaaid’ uit Japan en nog relatief nieuw in Nederland. Wie zich hiermee bezighoudt, kan een voorkeur hebben voor inheemse of tropische kevers. Het is maar net welke keversoort het leukst of het meest uitdagend is om te kweken.

Kevers kunnen voor een hoop overlast zorgen!

085 - 029 2200

Kevers herkennen, info en tips (7)

Oorzaak van een keverplaag

Natuurlijk zijn er ook mensen die absoluut niet van kevers houden. Zeker als die voor een plaag zorgen in of rond een woning of bedrijf. Maar wat is nu de precieze oorzaak van een keverplaag door schadelijke kevers? Hier staan 3 mogelijke hints.

Kevers herkennen, info en tips (8)

De kevers zijn vanuit een vogelnest in huis gekomen.

Kevers herkennen, info en tips (9)

De kevers zijn door een open raam of deur naar binnen gevlogen.

Kevers herkennen, info en tips (10)

Je hebt een met eitjes, larven of kevers besmet voorwerp naar binnen gebracht.

Schade door kevers: wat kom je tegen?

Afhankelijk van de keversoort kun je verschillende schadebeelden tegenkomen. Maar laten we eens beginnen met schade door houtaantastende kevers. Die leggen eitjes in houtwerk, bijvoorbeeld in balken of vloeren, en de larven vreten het hout uit. Dit ‘vreetfestijn’ kan jaren onopgemerkt blijven, want de beestjes zitten diep - en dus goed verscholen - in het hout.

Schade door textielkevers

Is er sprake van een textielaantastende keversoort? Sporen daarvan kom je helaas tegen in vloerkleden, wandkleden of tapijten. Ook kleding kan door de larven van deze kever worden aangetast. Leer of bont? Ook daar vreten de larven van. Als eigenaar of eigenaresse van een Perzisch tapijt of dure bontjas word je daar niet bepaald gelukkig van.

Schade door voedselkevers

Een tweede groep kevers die voor problemen zorgt? Dat zijn kevers die voedselproducten aantasten. Denk aan de meeltorren of aan klanders. Zij leggen eitjes in meel of andere producten met granen. Kom je een besmet product tegen? Ga er maar voor 100% vanuit dat dit oneetbaar is geworden. Gooi het dan ook direct weg, ook om verdere verspreiding van kevers tegen te gaan.

Hoe kun je kevers bestrijden in huis? 7 tips

Zelf kevers bestrijden vereist slimme ingrepen. Volwassen kevers kun je immers doodslaan, maar hoe pak je eitjes en larven in voorwerpen of eetbare producten aan? Spit deze zeven tips eens door voor een passend antwoord!

Eitjes en larven van kevers in textiel behandel je liever niet met insecticide, want daar kan de stof vaak niet tegen. De meest ideale manier om de beestjes uit je kleding te krijgen, is door de stof heet te wassen: op 60 graden. Zowel de eitjes als de larven - die voornamelijk uit eiwitten bestaan - ploffen dan uit elkaar.

Besmette vloerkleden of tapijten zijn het best te behandelen met stoom. Verzeker je ervan dat de stof echt tegen het vocht en de hitte kan en pak dan de stoomreiniger erbij. Zet die desnoods op de hoogste stand voor het beste resultaat.

Het kan zijn dat je bepaalde stukken textiel niet heet mag wassen. Vries ze in dat geval in op -20 graden. Een week tot twee weken in de vriezer moet volstaan om alle eitjes en larven te doden.

Wat je niet heet kunt wassen, stomen of invriezen hang je buiten in de volle zon. Het liefst een hele dag. Hierna klop je het besmette textiel goed uit, zodat er zoveel mogelijk eitjes en larfjes uit vallen.

Kom je producten tegen waar eitjes, larven en spinsels van cocons in zitten? Werp dit voedsel dan direct weg, liefst in een container buitenshuis. Je voorkomt zo voedselvergiftiging en een verdere verspreiding van het ongedierte.

Keverlarven in het hout zijn het moeilijkst te behandelen. Sterker nog: zonder professionele hulp gaat je dit niet lukken. Helaas grijpen sommige mensen toch naar brandbare middelen, zoals benzine of petroleum. Ze smeren het hout ermee in, in de hoop dat de larven in het hout op de vlucht slaan voor de geur en het gif. In de praktijk valt dit laatste echter heel erg tegen.

Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes. Ze eten larven en poppen van andere insecten, bijvoorbeeld van mieren, maar ook van kevers. Ideaal voor een ingreep in de tuin! Koop een verpakking met aaltjes en meng de inhoud met water. Giet het mengsel vervolgens in de grond. Voor elke keversoort is er een aaltjessoort verkrijgbaar, dus laat je vooraf eerst goed informeren.

Hoe pak je vliegende kevers in de tuin aan?

Zie je vliegende kevers in je tuin? Je doet er dan verstandig aan om te kijken waar ze heen vliegen. Doe wel eerst de deuren en de ramen dicht. Breng ook geen hout in huis waar eitjes, larven of grote kevers in zitten. Zitten er al verdachte kevers binnen, probeer ze dan zo snel mogelijk uit je huis te krijgen. Spuit in ieder geen giftige middelen buiten! Het is slecht voor het milieu en je brengt er ook andere insecten of zelfs dieren mee om.

Vooral de schadelijke kevers zijn altijd op zoek naar plekjes om eitjes af te zetten. Bij niet schadelijke kevers hoef je natuurlijk niet in te grijpen of voorzorgsmaatregelen te treffen.

Kevers herkennen, info en tips (11)

Schadelijke kevers voorkomen? Extra tips!

Als particulier of als bedrijf zit je niet te wachten op een keverplaag. Zeker niet als de kevers zaken aantasten die veel geld kosten om te vervangen. Profiteer daarom van deze extra tips om schadelijke kevers te voorkomen!

Kevers herkennen, info en tips (12)

Plaats horren voor ramen en deuren

In het voorjaar en in de zomer vliegen volwassen kevers waar ze maar naartoe willen. Dus ook door een open raam of deur. Nu kun je wel ramen of deuren sluiten, maar bij warm weer vind je dat misschien niet prettig. Kies er dan voor om horren te plaatsen. Zo houd je niet alleen kevers buiten de deur, maar ook andere vervelende insecten.

Kevers herkennen, info en tips (13)

Breng niet zomaar hout in huis

Even het bos in voor wat hout voor de openhaard? Controleer gevonden takken of boomstronken dan eerst goed op eitjes, larven of kevers. Twijfel je, maar wil je het hout toch gebruiken? Sla het dan niet binnen op, maar buiten. Bijvoorbeeld onder een overkapping. Je voorkomt zo een plaag van boktorren of houtwormkevers.

Kevers herkennen, info en tips (14)

Controleer tweedehands meubelen altijd op beestjes

Larven van de houtwormkever of boktor zitten soms in tweedehands houten meubelen. Heb je een mooi (antiek) meubel gevonden voor je woonkamer of slaapkamer? Check dan eerst op gaatjes van gelijke grootte, want die kunnen duiden op besmet hout.

Kevers herkennen, info en tips (15)

Controleer (oud) textiel regelmatig

Het kan zeker geen kwaad om textiel eens in het half jaar (of vaker, als je dat wilt) te controleren op eitjes en larven van kevers, of zelfs motten. Vooral textiel dat niet in een luchtdichte doos zit is kwetsbaar, dus besteed daar extra aandacht aan. Verpak het desnoods alsnog om het te beschermen.

Kevers herkennen, info en tips (16)

Houd voedsel buiten bereik van kevers

Larven van de voedselaantastende kever zijn meedogenloos. Zitten ze eenmaal in een open verpakking, dan is er geen houden meer aan hun vraatzucht. Het voedsel bederft tegelijkertijd heel snel. Bescherm je ingrediënten dus goed en bewaar zoveel mogelijk in goed afsluitbare dozen of blikken.

Wat te doen tegen kevers die voor schade zorgen?

Bel nu!

Kevers bestrijden kan frustrerend zijn als je hier niet de juiste middelen óf tijd voor hebt. Stijgt een plaag je boven het hoofd of wil je juist op tijd hard ingrijpen? Via Beestjes Kwijt regel je snel een afspraak met een bestrijder uit jouw regio. Deze komt langs voor een inspectie en grijpt meestal dezelfde dag nog in. Professionele bestrijding van kevers is verzekerd, dus bel of mail vandaag nog!

Kevers herkennen, info en tips (17)

Ontmoet het team

Zij staan voor je klaar om jouw huis of bedrijf vrij van ongedierte te maken

Kevers herkennen, info en tips (18)

Elroy

Kevers herkennen, info en tips (19)

Ton

Kevers herkennen, info en tips (20)

René

Kevers herkennen, info en tips (21)

Mark

Kevers herkennen, info en tips (22)

Roy

Kevers herkennen, info en tips (23)

Faisal

Kevers herkennen, info en tips (24)

Hans

Kevers herkennen, info en tips (25)

Merijn

Kevers herkennen, info en tips (26)

Marco

Kevers herkennen, info en tips (27)

Peter

Kevers herkennen, info en tips (28)

Johan

Kevers herkennen, info en tips (29)

Gert

Kevers herkennen, info en tips (30)

Jerry

Kevers herkennen, info en tips (31)

Kees

Kevers herkennen, info en tips (32)

Ted

Kevers herkennen, info en tips (33)

Arnoud

Kevers herkennen, info en tips (34)

Amo

Kevers herkennen, info en tips (35)

Ruben

Kevers herkennen, info en tips (36)

Frans

Kevers herkennen, info en tips (37)

Frans

Kevers herkennen, info en tips (38)

Richard

Kevers herkennen, info en tips (39)

David

Kevers herkennen, info en tips (40)

Kasper

Kevers herkennen, info en tips (41)

René

Kevers herkennen, info en tips (42)

Hamza

Kevers herkennen, info en tips (43)

Steven

Kevers herkennen, info en tips (44)

Ewout

Kevers herkennen, info en tips (45)

Kees

Kevers herkennen, info en tips (46)

Arjan

Kevers herkennen, info en tips (47)

Robert

Kevers herkennen, info en tips (48)

Jeroen

Kevers herkennen, info en tips (49)

Patrick

Kevers herkennen, info en tips (50)

Klaas-Willem

Kevers herkennen, info en tips (51)

Vincent

085 - 029 2200

Veelgestelde vragen

Wereldwijd komen een half miljoen soorten kevers voor. In Nederland en België kennen we er maar liefst 4200. Dat zijn er natuurlijk ook al heel veel! Kom je een onbekende kever tegen en zorgt het beestjes zelfs voor problemen in jouw woning of bedrijf? Nodig dan via Beestjes Kwijt een bestrijder uit voor een inspectie. Hij herkent kevers meteen en biedt je een passende oplossing voor een eerlijke prijs.

Een kever kan niet prikken, want het beestje heeft geen angel. Kevers zijn echter wel in staat om te bijten. Roofkevers, bijvoorbeeld, hebben deze vaardigheid nodig om insecten te kunnen vangen. Bepaalde keversoorten bijten zelfs mensen, maar doen dit alleen als ze zich door een mens bedreigd voelen.

Een bekende giftige keversoort is de coloradokever. Deze kever komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar heeft zich de afgelopen 150 jaar over diverse continenten verspreid. Zowel de larven als de volwassen zijn giftig en staan erom bekend aardappelgewassen te vernietigen. In Nederland komt de coloradokever maar zelden voor. Dat is maar goed ook, want deze keversoort is heel lastig te bestrijden.

Lees meer over kevers

Bekijk ook dit!

Kevers bestrijden
Keverbestrijding
Tapijtkevers bestrijden
Kevers herkennen, info en tips (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 6323

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.