Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) (2024)

Opdeze pagina

  • Doel van de Wet kwaliteitsborging
  • Teksten van de Wet kwaliteitsborging
  • Gefaseerde invoering van de wet
  • Overgangsrecht
  • Versterkte positie opdrachtgever bouwproject
  • Leges
  • Aannemingsovereenkomst en het stelsel van kwaliteitsborging
  • Bouwveiligheidsplan in relatie tot de Wet kwaliteitsborging
  • Wkb en Bbl
  • Verschillende categorieën bouwactiviteiten
  • Werkwijze meldingsplichtige technische bouwactiviteit
  • Video/Factsheets/Toolboxen

Doel van de Wet kwaliteitsborging

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen heeft als doel de bouwkwaliteit te verbeteren. De toets vooraf op de bouwplannen wordt vervangen door de toets in de praktijk. Dit gebeurt op de bouwplaats zelf, tijdens het bouwproces. Deze toets in de praktijk wordt (in eerste instantie voor bouwwerken in gevolgklasse 1) door onafhankelijke kwaliteitsborgers uitgevoerd. Daarnaast wordt de aansprakelijkheid van de bouwer vergroot voor bouwfouten.

Teksten Wet kwaliteitsborging

Hieronder vindt u de teksten van de Wet kwaliteitsborging en het Besluit kwaliteitsborging.

Alle documenten over de Wet kwaliteitsborging staan in dossier 34 453 van de Tweede Kamer.

Gefaseerde invoering van de wet

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet start de stapsgewijze inwerkingtreding van de Wkb.

Eerst bouwwerken in laagste risico*klasse

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is op 1 januari 2024 ingegaan voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1. Dat is de laagste risico*klasse waar bijvoorbeeld eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden onder vallen. Een uitgebreide lijst van wat onder gevolgklasse 1 valt, vindt u op de pagina Bouwwerken in gevolgklasse 1.

Het was onderwerp van gesprek of het verbouwen van bouwwerken ook onder de Wkb moest komen op 1 januari 2024. Eind 2023 is besloten om de Wkb voor verbouw niet op 1 januari 2024 in te laten gaan. Eerst zal een toets plaatsvinden in 2024 om te bepalen wat een goede datum is voor verbouw. Verbouw zal in ieder geval niet op 1 januari 2025 onder de Wkb komen. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft dat in een kamerbrief aangegeven.

Uiterlijk 3 jaar na de inwerkingtreding van de Wkb zal een evaluatie plaatsvinden.

Bouwwerken in hogere risico*klassen

Afhankelijk van de uitkomsten van de evaluatie volgen daarna (al dan niet gelijktijdig) de bouwwerken in hogere risico*klassen. Dit zijn bijvoorbeeld bibliotheken en onderwijsgebouwen (gevolgklasse 2) en voetbalstadions en ziekenhuizen (gevolgklasse 3). Hierdoor kunnen bouwbedrijven en gemeenten stap voor stap ervaring opdoen met het nieuwe toezicht in de bouw.

Ga voor meer informatie over dit nieuwe stelsel naar de websites van Stichting IBK en Rijksoverheid.

Overgangsrecht lopende aanvragen

Voor vergunningen die al vóór 1 januari 2024 zijn aangevraagd, blijft het oude stelsel gelden (artikel 4.3 Invoeringswet Omgevingswet). Ook voor lopende bezwaar- en beroepsprocedures geldt de Wkb niet.

Onherroepelijke vergunning

Over het algemeen zijn verleende onherroepelijke vergunningen niet meer te wijzigen (jurisprudentie laat soms uitzonderingen zien). Stel dat iemand een wijziging wil doorvoeren, dan valt die wijziging onder het nieuwe stelsel. Voor de technische bouwactiviteit zijn er 3 smaken bij een wijziging:

  • geen omgevingsvergunning en ook geen bouwmelding nodig
  • bouwmelding nodig (gevolgklasse 1)
  • omgevingsvergunning nodig

Een schema verduidelijkt dit. Verbouw valt (nog) niet onder gevolgklasse 1 (zie Eerst bouwwerken in laagste risico*klasse). Dus als de wijziging gaat over verbouwen, dan is dat of vergunningvrij (zonder bouwmelding) of vergunningplichtig.

Versterkte positie opdrachtgever bouwproject

De Wkb versterkt de positie van opdrachtgevers van bouwprojecten door de onderstaande wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek (BW):

  • Aansprakelijkheid na oplevering (artikel 7:758 BW)
  • Financiële informatieplicht aannemer (artikel 7:765a BW)
  • Waarschuwingsplicht aannemer (artikel 7:754 BW)
  • Consumentendossier (artikel 7:757a BW)
  • Opschortingsrecht (5%-regeling) (artikel 7:768 BW)

Er kan overgangsrecht gelden. Meer informatie over de wijzigingen is te vinden via Privaatrecht en kwaliteitsborging.

Leges

Als het niet te wijzigen deel geen onderdeel van de vergunning is, kan de gemeente daarvoor geen kosten in rekening brengen. Het is dan namelijk geen werkzaamheid die onder de leges valt.

Aannemingsovereenkomst en het stelsel van kwaliteitsborging

Een aannemingsovereenkomst is geen voorwaarde om onder het stelsel van kwaliteitsborging te vallen. Wel bepalend is om welke categorie van bouwwerken het gaat. Alleen gevolgklasse 1 valt vooralsnog onder het stelsel (zie aanwijzing in artikel 2.17 Bbl). Dat betekent dat ook particuliere zelfbouwers die zelf hun nieuwe huis bouwen, te maken krijgen met het stelsel (in geval van een bouwwerk met gevolgklasse 1). Zie ook het Nader rapport bij het ontwerpbesluit kwaliteitsborging voor het bouwen waarin de minister dat zegt (pagina 4). Zo krijgt een particuliere zelfbouwer ook te maken met de bouwmelding, gereedmelding en de kwaliteitsborger. De kwaliteitsborger toetst of het bouwwerk voldoet aan de technische eisen van het Bbl.

De Wkb onderscheidt op dit punt twee onderdelen:
1.Een aantal regels rondom de aannemingsovereenkomst in het Burgerlijk Wetboek (BW) wordt aangepast (privaatrecht). Deze aanpassingen gelden voor alle bouwactiviteiten waarvoor een aannemingsovereenkomst is gesloten.
2. Voor bouwactiviteiten die vallen onder gevolgklasse 1 en die niet vergunningvrij zijn, geldt onder de Wkb dat een kwaliteitsborger moet worden ingeschakeld (publiekrecht).
Voor het bouwen van bijvoorbeeld een schuur moet wel een kwaliteitsborger worden ingeschakeld maar gelden de nieuwe regels van het BW niet.

Bouwveiligheidsplan in relatie tot de Wet kwaliteitsborging (Wkb)

Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet is voor bouw- en sloopwerkzaamheden een veiligheidsplan verplicht. Ook moet een veiligheidscoördinator worden aangesteld als er risico's zijn voor de veiligheid rondom deze werkzaamheden. Lees meer over Veiligheid bij bouw- en sloopactiviteit.

In de definitieve versie van de regeling bouw- en sloopveiligheid komt een informatieplicht die regelt dat bij bouwen met vergunning of melding een risicomatrix moet worden aangeleverd. Die informatieplicht komt in hoofdstuk 7. Dit staat dus geheel los van de Wkb.

Het is overigens altijd aan de initiatiefnemer om te zorgen voor de benodigde gegevens rondom bouw- en sloopveiligheid. Dit kan de kwaliteitsborger niet doen. In de toelichting is zelfs nadrukkelijk genoemd dat de kwaliteitsborger ook niet de coördinator kan zijn.

Wkb en Bbl

Het Besluit kwaliteitsborging wijzigt het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). De Wet kwaliteitsborging is via het Bbl nader ingevuld en uitgewerkt. Het stelsel van kwaliteitsborging versterkt het toezicht op de bouwkwaliteit. De nadruk ligt minder op de toets vooraf van bouwplannen. In plaats daarvan ligt de nadruk op een uitgebreide toets van het bouwwerk door een onafhankelijke kwaliteitsborger, tijdens de bouw en bij oplevering.

Verschillende categorieën bouwactiviteiten

In het nieuwe stelsel ontstaan er 3 categorieën van bouwactiviteiten:

  1. Vergunningplichtig
  2. Meldingsplichtig
  3. Vergunning- en meldingsvrij

In alle gevallen moet aan de (technische) regels uit het Bbl voldaan worden.

Lees meer op Vergunning of melding bij de technische bouwactiviteit.

Werkwijze meldingsplichtige technische bouwactiviteit

Voor meldingsplichtige bouwwerken moet op grond van artikel 2.18 van het Bbl een bouwmelding worden ingediend bij het bevoegd gezag. Dat is meestal de gemeente. Het is verboden de activiteit te starten zonder de melding te doen. Voor ingebruikname van een meldingsplichtig bouwwerk moet een gereedmelding worden ingediend bij het bevoegd gezag (artikel 2.21 Bbl).

Lees meer op de pagina Melding bij de technische bouwactiviteit.

Vergunningvrije gevallen technische bouwactiviteit

In artikel 2.27 van het Bbl zijn de vergunningvrije en meldingsvrije gevallen voor de bouwactiviteit opgenomen.

Bouwactiviteiten die onder oud recht vergunningvrij waren, zijn ook vergunningvrij onder het nieuwe stelsel van kwaliteitsborging.

Proefproject starten voor verbouw

Bij proefprojecten werken gemeenten samen met aannemer of architect, kwaliteitsborger en, waar mogelijk, opdrachtgever aan de uitvoering van projecten. Bij een proefproject voor verbouw wordt nu al volgens de regels van de Wkb gewerkt. Dit houdt onder meer in dat er geen toets vooraf is of het te verbouwen gebouw voldoet aan de bouwtechnische eisen. Er vindt vooraf wel een risicobeoordeling plaats. Een onafhankelijke kwaliteitsborger ziet toe op de bouwkwaliteit.

Wilt u een proefproject voor verbouw starten? Ga naar Startpakket proefprojecten Wkb op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Video's met stappenplan

  • Bekijk de animatie Bouwen onder kwaliteitsborging - een stappenplan voor (kleine) aannemers en consumenten. Deze video geeft uitleg over de toepassing in de praktijk.
  • En er is een video die zich nog wat specifieker richt op de opdrachtgever: Bouwen en verbouwen onder kwaliteitsborging - waar moet u als opdrachtgever rekening mee houden.

Factsheets over de Wkb

Meer informatie vindt u in de factsheets over bouwen onder kwaliteitsborging, meldingen, gevolgklassen en bijzondere lokale omstandigheden van Stichting IBK (Instituut voor Bouwkwaliteit).

Toolboxen VNG over de Wkb en de Omgevingswet

De VNG heeft een Wkb in de praktijk-tool gemaakt. Deze tool helpt gemeenten hun bedrijfsvoering Wkb-proof te maken. Aan de hand van praktijksituaties kunt u als gemeente zien wat uw organisatie moet doen.

Bij de VNG vindt u ook producten die gemeenten helpen bij de implementatie van de Wkb. Deze staan in het blok 'Wkb' bij Implementatieproducten Omgevingswet. Er staan onder meer factsheets op, voorbeeldbrieven, een stappenplan, webinars en proefprojecten.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) (2024)
Top Articles
Best Online Master's in School Counseling Programs
BMW Apple Carplay & Android Auto: How to retrofit? | Complete guide
Harry Potter Magic Awakened best cards tier list – July 2023
Espn Transfer Portal Basketball
Autozone Memorial Day Hours
South Park Season 26 Kisscartoon
Ippa 番号
Apple Store Near Me Make Appointment
Peraton Sso
35Mmx45Mm In Inches
V Pay - Alle Informationen zu dem Zahlungssystem für die Girocard
Violent Night Showtimes Near The Grand 16 - Lafayette
How Much Is 7 Million Pesos
Orlando Magic Account Manager
Brake Masters 208
Cal Poly San Luis Obispo Catalog
First Lady Nails Patchogue
Weather | Livingston Daily Voice
Oxycontin Plush Real
Devotion Showtimes Near Regency Towngate 8
Lieu Gia Trang Houston Texas
Staar English 2 2022 Answer Key
Dreamhorse For Sale
Beetrose 'Planten un Blomen' - Rosa 'Planten un Blomen' ADR-Rose
Springfield Ma Craigslist
Bronya Build Prydwen
Money Network Pay Stub Portal 711
Walgreens On 37Th And Woodlawn
How to get tink dissipator coil? - Dish De
Educational Outfitters Denver
Classic Buttermilk Pancakes
Rainfall Map Oklahoma
Southeast Ia Craigslist
Stony Brook Citrix Login
Psalm 136 Nkjv
Transformers Movie Wiki
Point Click Care Cna Login Cna
U-Haul Hitch Installation / Trailer Hitches for Towing (UPDATED) | RV and Playa
Inland Empire Heavy Equipment For Sale By Owner
Natick Mall Directory Map
Delta Incoming Flights Msp
Where Is Item Number On Stanley Cup
Rub Md Okc
Inter Miami Vs Fc Dallas Total Sportek
Adda Darts
Melissa Bley Ken Griffin
Hit Entertainment Wiki
Tokyo Spa Memphis Tn Reviews
When His Eyes Opened Chapter 2694: Release Date, Spoilers & Where To Read? - OtakuKart
Vimeo Downloader - Download Vimeo Videos Online - VEED.IO
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 6345

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.